Oficjalny Portal Miasta i Gminy Niepołomice

Oficjalny portal Miasta i Gminy Niepołomice
Wyszukaj:
Wyszukaj wszędzie
Wiadomości
Informator
Przewodnik
Kalendarz
Wiadomości › Informator › Miasto i Gmina › Informacje ogólne › Other languages › Niepołomice (Magyar)

Niepołomice (Magyar)

Niepołomice (Magyar)

Poprawiono dn.: 06.10.2020

Niepołomice (Magyar)

Niepołomice Krakkótól alig 25 km-re fekszik. A városhoz húsz település tartozik : Chobot, Ochmanów,Podłęże, Słomiróg, Staniątki, Suchoraba, Wola Batorska, Wola Zabierzowaka, Zabierzów Bocheński, Zagórze, Zakrzewiec  i Zakrzów. A város-és község területe 95 km2 , amelyből maga a város nem egészen egyharmadot foglal el. A lakosság száma több mint 28 ezer fő, ebből majdnem a fele a városban él.

Itt fontos közlekedési útvonalak keresztezik egymást,  észak-dél irányban a 75. számú országút, délről pedig a 94. sz. országút fut ,  párhuzamosan az A4 kelet-nyugati irányú autópályával. A város története a XIII. századik nyúlik vissza, de a legrégibb műemlékek a XIV. sz.  közepéről származnak és Nagy Kázmér király rendeletére épültek.  A régmúlt történelem szorosan fűződik a királyi udvarhoz és az uralkodók gyakori látogatásaihoz a niepołomicei kastélyba.

Jelenleg Niepołomice város-és község egyike a leggyorsabban fejlődő része Lengyelországnak. Elhelyezkedésének,  jó infrastruktúrájának valamint a helyi önkormányzat tevékenységének köszönhetően olyan hellyé vált, ahol több mint 30 nagyvállalat folytatja tevékenységét, mint pl. Coca-Cola, MAN Trucks, Royal Canin, Nidec és az Oknoplast.  Ezen kívül a területen több, mint 1500 vállalat működik.

Niepołomice biztosítja az aktív kikapcsolódás lehetőségét is nemcsak saját  lakosságának, hanem a környező települések lakóinak is. A 120 km2 területű Niepołomice-i Őserdő népszerű erdei komplexum a túrázók, futók, kerékpározók valamint a lovaglást kedvelők számára.  Amellett a jól fejlett sport infrastruktúra vonzza az úszókat, teniszezőket, futballistákat valamint a küzdősportok szerelmeseit.

Gazdaság

Niepołomice nem csak az őserdő és gyönyörű történelme miatt ismert.  A város névjegyei közé tartoznak a látványos beruházások, amelyek munkahelyet teremtenek nemcsak a helybelieknek, hanem a környék lakói számára is. Az ingatlanadóból befolyó bevételek fontos anyagi forrást jelentenek az önkormányzat számára,  a munkahelyek pedig jövedelmet biztosítanak a lakosságnak. A pénzalapnak és a vállalkozók segítségének köszönhetően lehetőség nyílik a többéves beruházási programok tervezése valamint a kulturális rendezvények szervezése.

1990-től az önkormányzat intenzív politikát folytat, melynek célja a beruházók megszerzése. A vállalkozók szívesen fektetnek be itt tőkét, tekintettek a jó infrastruktúrára, az elhelyezkedésre és a kellemes légkörre.  1992. óta az önkormányzat területén olyan cégek ruháztak be, mint a  Coca- Cola, Staco- acélszerkezet gyártó cég, Oknoplast- Lengyelország legnagyobb ablakgyártója, Royal Canin- állateledel gyártó, Nidec- autó mikro-mechanizmusokat gyártó vállalat vagy a DHL német gyorsposta-szolgáltató.  A legnagyobb siker az volt, hogy sikerült beruházóként megszerezni  a német  teherautó gyártó  MAN Trucks-t.

Jelenleg a  Niepołomice-i Befektetési Zóna mintegy 500 hektáros területet foglal. Ezt a kisebb Ochmanowie-i és Wola Batorska-i zónák egészítik ki.  A város gazdasága nem csak a nagy vállaltokra épül.  Ezeken kívül kb. 1500 gazdasági tevékenységet folytató vállalt működik, mint  üzletek, szolgáltató egységek, bankok és kisebb gyártók, amelyek jelentős bevételi forrást jelentenek és számos munkahelyet biztosítanak.

Grunwald Halma

Jan Długosz feljegyzései szerint, a Grunwaldi csatát követő egy éves pihenő után 1411. november 11-én  Wladyslaw Jagiello király ellátogatott Niepołomicébe, erről a helyről tekintette át a győztes hadsereget és vonult be diadalmasan Krakkó városába.

1902-ben a Wężowa Góra-án egy kis dombot emeltek a Września gyerekek emlékére. Viszont 1910-ben a  Niepołomicében működő „Sokół” Tornaegyesület aktivistái kezdeményezésére felújításra került a halom a Grunwaldi csata 500-ik évfordulója alkalmából. A halom eredeti magasságát 6 m-re tervezték, de látva a helyi közösség lelkesedését végül is  úgy határoztak, hogy 14 m magasságra emelik, az alapját pedig 30 m-re szélesítik ki. 1915-ben a munkálatok befejezése után a tetején beton obeliszket állítottak. A Grunwald Halom tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Niepołomice őserdőre, a Niepołomice-i Ipari Övezetre, a távolban pedig Krakkóra.

Niepołomice  történelme

Niepołomice történelme szorosan kapcsolódik a várhoz, az  akkori királyi nyári rezidenciához,  amelyet gyakran Lengyelország második fővárosaként emlegettek valamint a Niepołomice-i Őserdőhöz, amely legendákkal körbevett számos vadászat  színhelye volt. Ismeretlen Niepołomice helyi dokumentuma , amely valószínűleg soha nem is létezett. Az első falu valószínűleg a Nagy Kázmér által 1340-1349 között építtetett védő-vadászó várral egyidejűleg keletkezett, mint a vár szolgáltató települése. 1350-ben megalapult az első plébánia, melyet 1358. októberében  a Skotniki érsek  Bogoria Jarosław szentelt meg. Valószínűleg ebben az időben létezett itt egy királyi vendéglő, amellyel  a templom felszentelésének alkalmával látta el az uralkodó az első niepołomicei plébánost.

A település jelentősebb fejlődése Jagielló Wladyslaw uralkodására esik. A király kifejezetten szeretett Niepołomicében tartózkodni. A számos királyi látogatás maga után vonzotta – a királyi kíséreten és udvaron kívül – a vendégeket, akiknek valahol aludniuk és enniük kellett. Az 1564-es népszámlálásból kitűnik, hogy a falunak legalább 200 lakosa volt, ebből  11 paraszt, 17 vendéglős, 5 fazekas és néhány erdész, akiknek feladata az őserdő őrzése volt.

Niepołomice a városi jogokat a felosztás után kapta meg, amikor is 1776. április 11-én az osztrák hatóságok ide telepítették az állami vagyon igazgatóságát, a kerületi bíróságot, vám-és adóügyi hivatalt, kiterjedt piacot hoztak létre és címert adományoztak a városnak. A tárcsán kék alapon fehér színű várrészlet került elhelyezésre, öt ablakkal és kapukörvonallal. A várfalat mindkét oldalon arany, egymással szemben álló griffmadár támasztotta mellső lábakkal. A két világháború közötti időszakban a címert megváltoztatták, ovális formát kapott koronás sassal és Niepołomice Város felirattal. A jelenlegi címer azonban az eredeti  változathoz közelít.

A Krakkótól keletre fekvő Niepołomice fontos pontot jelentett a térképen.   Ennek bizonyítékaként a várost  a XIX. század közepén bekapcsolták  a Krakkót  Dębica-val és Lvov-val összekötő galíciai vasúti útvonal rendszerébe.

1888-ban Niepołomice polgármestere Wimmer Władysław lett, akit a történelem hatékony adminisztrátorként, építőként valamint a mai napig is a Bécsi és Berlini háztetőket fedő kiváló minőségű tetőcserép gyártóként tart számon.

Az első világháború befejezése után az osztrákok minden ellenállás nélkül elhagyták a Niepołomice várost,  1918. november 7-én a város lakói ünnepélyesen elültették a Szabadság Tölgyet, amely a mai napig a városligetben növekszik.

A másodig világháború után a város helyzete súlyos volt.  Nagyon sok lakója elesett, nem működtek az iskolák, a gazdasági élet teljesen szervezetlen volt. A város csak az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején a Nowa Huta építésekor kezdett fellendülni.

A kommunista rezsim bukása után a demokratikus választásokban megválasztott személyek kezdték meg az irányítást. 1990. június 7-én a Városi Tanács Kracik Stanisław-ot választotta meg polgármesternek. 1993-ban mint a város első lakója bekerült a lengyel parlamentbe. Ekkor kezdődött meg a város dinamikus fejlődése. Ma  a városnak és a hozzá tartozó községeknek több, mint 25 ezer lakója van , a város pedig a kiváló kormányzás jelképe.

Niepołomice őserdő

A Niepołomice-i őserdő  a Visztula és a Rába folyó között fekszik. Több komplexumból áll, amely 120 km2 területet foglal el és a hetedik helyen áll Lengyelország síkvidéki erdői közt. Ez azonban csak maradványa  az eredeti őserdőnek, amely Grzegorzek-től egészen a mai napig is meglévő Sandomierz-i őserdőig húzódott. A Niepołomice őserdő elnevezését egy régi lengyel szótól kapta           „niepołomny”, tehát nehéz elpusztítani. Ebből következik, hogy az eredeti őserdőt nehezen lehetett irtani, szinte megközelíthetetlen volt.

1393-tól az erdőt Clay /tehát Kłaj/ vagy hatalmas erdőnek hívták. Mivel ugyanabban az időszakban az erdő déli peremén létezett egy Kłaj falu, szinte biztos, hogy ott székelt a hercegi erdők közigazgatási központja, amelyhez a mai  Niepołomice őserdő is tartozott.  A névváltozás Kłaj erdőről  Niepołomice erdőre először 1393-ban következett be, Niepołomice őserdőnek viszont csak 1441-től hívják.

A következő évszázadokban az őserdő területén fosztogató erdőgazdálkodás folyt.  A legnehezebb időszak a XX. századra esett, amikor is a két világháború közötti időszakban  az erdei állatok állománya jelentősen csökkent, a faállományt pedig az erdeifenyő egyik legnagyobb kártevője, a fenyőrontó darázs pusztította. További pusztítást az 50-es években épült Lenin acélművek által kibocsátott  kén-dioxid és más szennyező anyagok okoztak.

1972 . óta az erdei komplexum a Niepołomice-i Főerdészeti Hivatal alá tartozik. A többéves munkának köszönhetően a Niepołomice őserdő lassan visszanyeri egykori fénykorát. Területén található a „Natrura 2ooo” övezet, 7 km-es erdei kerékpárút szeli át, ezen kívül számos túrázó és lovagló csapás is kijelölésre került.

Plébániatemplom

A plébániatemplom az első ismert épület Niepołomice létezésének kezdetétől. 1350-1358 között Nagy Kázmér király alapította. A templomot 1358. október 4-én szentelték meg. A templomot eredetileg templomhajóra építették, melynek boltozatát a két középső pillér támasztotta.  Az első épületből a magas, gótikus ablakú presbitérium valamint az úgynevezett „ régi sekrestye” maradt meg egészében.

1690-ben a tűzvész után a templom átépítésre került, a két középső oszlopot eltávolították a gótikus boltozatot barokkra cserélték. A kápolna csúcsíves bejáratát íveltre cserélték.  A templom belsejében nagyobb változások pár évvel a XVIII. század vége előtt következtek be. Ekkor keletkeztek az édenkertet bemutató  stukkó díszítések, benne pedig látható a bibliai Ádám és Mózes a Tízparancsolat táblával, a hajó déli falán pedig ott vannak az evangélisták, szent János és szent Lukács. Érdemes odafigyelni a templomhajó két oldalán lévő kápolnákra.  Déli oldalról kapcsolódik a késői reneszánsz Boldogságos Szűz Mária Kápolna, más néven a Braniecki kápolna, mely 1596-ban épült.  A másik oldalon található a Niepołomice helytartója Lubomierski Stanisław által 1640-ben építetett  még nagyobb barokk stílusú a Borromeo Szent Károly nevét viselő Lubomirski Kápolna. Ezt a kápolnát nagy becsben tartotta Wojtyła Karol bíboros, mivel Borromeo Szent Károly a patrónusa volt. A templom konzerválásának 650-ik évfordulója  alkalmából felavatták a több mint 27.000 színes darabból álló mozaikot, amely bemutatja az imádkozó II. János Pál pápát.

Vár

A Niepołomice-i védővár építését a  XIV. század közepén kezdték meg Nagy Kázmér parancsára. A vár a király kedvenc tartózkodási helyévé vált, de fénykorát Jagielló Wladyslaw uralkodása alatt érte el. Itt tartottak bíróságot, a király itt találkozott tanácsadóival és itt zajlottak a vadászatok külföldi vendégek részvételével. A XV. században Warenczyk Władysław a várat zálogba adta és egészen a XVIII. század végéig a vár a Czuryłów, Branicki valamint Lubomirski családok kezében maradt.

A vár korszerűsítését 1506-ban Zsigmond király kezdte meg, a végső reneszánsz kinézetét  Zsigmond Ágost király uralkodása alatt érte el. A vár hanyatlását a svéd támadások eredményezték.  1655-ben feldúlták  a várost, lerombolták a templomot, a részben lerombolt várban pedig élelmiszer raktárt hoztak létre.  Lengyelország felosztása után 1772-ben  megjelentek az osztrákok, akik laktanyává alakították át a várat és szétszedték annak második emeletét.  A két világháború közötti időszakban és a második világháború után a vár középületi funkciót töltött be. Községi helyiségek, telefonközpont de még szülőosztály is volt az épületben.

1991-ben a vár a Niepołomice város-és község tulajdonába került.  Ekkor átfogó helyreállítási tevékenységek kezdődtek meg. A munkálatok nehezek és drágák voltak. A vár nemcsak kozmetikai munkát igényelt, hanem meg kellett erősíteni annak szerkezetét és meg kellett szárítani. Helyreállításra kerültek az ablakokat, szobákat, a bejárati kaput díszítő gyönyörű reneszánsz díszítések valamint a nagy virágos udvar, amely gyönyörködteti az idelátogató turistákat és vendégeket. Napjainkban a vár kulturális-üzleti központtá vált.  Számos koncert, kiállítás, üzleti találkozó, esküvő, bankett kerül megrendezésre, a tetőtéren háromcsillagos szálloda valamint a Lech Wałęsa nevét viselő  Konferencia Központ működik.

Városháza

A neogótikus városháza Niepołomicében 1903-ban épült a neves építész Jan Sas- Zubrzycki tervei alapján. A városháza építését az akkori polgármester Wimmer Władysław kezdeményezte. A városháza a város egyik reprezentatív épülete.  A kétemeletes vörös téglás szerkezet számos csúccsal és  ívvel lett díszítve, amelyek süllyesztett oszlopcsarnokokat képeznek valamint piramis alakú tetővel fedett sokszögű toronnyal rendelkezik . 2003-ban a felkelés százéves évfordulója akalmából  a városháza homlokzata helyreállításra került.  Az oszlopos folyosó belső falán emléktábla őrzi a város legnagyobb emberének, Czuma Walerian dandártábornok emlékét.

Idegenforgalom

Az önkormányzat turista ajánlatában az első helyen a Királyi Vár szerepel. A felújított helyiségekben koncertek, kiállítások, színházi előadások és versenyek kerülnek megrendezésre.  A várban székel a Niepołomicei Múzeum, mely állandó és ideiglenes kiállításokkal várja a város lakosságát és a turistákat. Megtekinthető itt többek között az  „Ismert és ismeretlen Oszlopcsarnokok  Niepołomicében 2 –  című kiállítás, ahol megtekinthetők a XIX. századi híres lengyel festők és szobrászok művei. Rendkívül érdekes az Európai Szalon kiállítás, amely a mitológia és az Ószövetség által inspirált műveket mutatja be, ezen kívül a barokk korban keletkezett művek , vadászati jelenetek, tájképek és portrék is megtekinthetők. Meglátogatható a Várkápolna, a Vadászati trófeák kiállítás valamint Puchalski  Włodzimierz  dolgozószobája. Érdemes meglátogatni  a Małopolski Hang-és Szóközpont részét képző, a vár alatti épületben található  Fonográf Múzeumot  valamint a vár mellett lévő Regionális Kamarát. Területünkön található Lengyelország legrégibb bencés kolostora. 1216-os évben alakult és a mai napig működik.  A városnézés egyik fontos helye a Tízezer Vértanú plébániatemplom valamint az előtte található egyedi mozaik, amely bemutatja az imádkozó szent II. János Pál pápát.

2008-ban volt a templom konzerválásának 650-ik évfordulója.  Nem szabad figyelmen kívül hagyni a Grunwald Halmot sem, melynek kialakulása nem a véletlen műve, hanem Jagiello király várossal való történelmi kapcsolatának eredménye.  A városi tartózkodás alatt érdemes figyelmet fordítani Lengyelország hetedik legnagyobb erdős területére  is. A 120 km2   területű Niepołomicei Őserdőt számos túrázó és kerékpározó csapás  szeli át.

Sport

Minden sport szerelmese talál magának valamit  Niepołomicében. Választhat a sportlétesítmények, klubok és sportegyesületek gazdag választékából.  Az úszást kedvelők pedig a fedett uszodát látogathatják.  A város és község területén számos úgynevezett „Orlik”  sportpálya épült, 10 labdarúgó klub működik, közöttük a legerősebb a  Niepołomice Őserdő klub, amely az I. ligában játszik. A küzdősportot űzők választhatnak a karate, judo, muay thai és a kung-fu között. Részt vehetnek az aerobic, fitness, társastánc és torna foglalkozásokon. A lovaglást szeretők számára hippoterápia és lóversenypálya épült. Golfozhatnak, bridzsezhetnek valamint horgászhatnak a számos halastónál. Az aktív szabadidő egyik formája a turista valamint az extrém kerékpározás. Erre a Niepołomice őserdő tökéletesen alkalmas.

Przejdź do góry